Voor deze Menagerie der Tijdloze Filosofen zijn de werken van grote denkers uit het verleden, zoals die in het publieke domein beschikbaar zijn, elk apart opgeslagen in hun eigen taalmodel. Deze digitale persoonlijkheden fungeren als wat we "AI-agenten" kunnen noemen: autonome systemen die reageren op input op een manier die specifiek is voor de kennis en stijl van de oorspronkelijke filosoof. Wanneer je een kwestie voorlegt, reageert het taalmodel met de meest waarschijnlijke woorden die de filosoof zelf zou hebben geschreven, toegepast op dat onderwerp. Dit kan leiden tot nieuwe inzichten en onverwachte perspectieven.
De menagerie omvat digitale simulaties van denkers zoals John Stuart Mill, Karl Marx, Jean-Jacques Rousseau, Confucius, Chānakya, Sor Juana Inés de la Cruz en Ibn Khaldun. Alle personages spreken Nederlands. Uiteindelijk is taal niet meer dan het voertuig van de geest. Natuurlijk is het zo dat de digitale persoonlijkheden in de menagerie slechts schimmen zijn van de oorspronkelijke levende personen. Deze dialogen zijn zowel een eerbetoon aan hun nalatenschap als een experiment in tijdloze reflectie, waarbij klassieke inzichten worden verbonden met de uitdagingen van vandaag.
Voor de duidelijkheid: de uitspraken van deze personages zijn niet mijn meningsuitingen. Sterker nog, ik heb vaak een andere mening, maar het gaat er niet om af te vinken "dat vind ik ook".
Tenslotte is het belangrijk te vertellen dat dit geen geautomatiseerde content is. Er zitten gewoon mensuren in om de afbeeldingen te maken, de bronteksten te zoeken, de AI te trainen, de combinatie te leggen tussen de kwestie en de filosoof, het artikel in elkaar te steken, enz. Er steekt minimaal een uur werk in elk artikel, soms meer. Voorwerk, zoals het zelf lezen van bronmateriaal, niet meegeteld. Vanaf 24 augustus 2024 zijn 15 artikelen dagelijks te lezen, daarna zullen er regelmatig artikelen verschijnen wanneer ik zelf de menagerie raadpleeg voor vraagstukken die mij bezighouden.
Ander gerelateerd werk: